نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسنده
استادیار دانشگاه شاهد
چکیده
اعتماد مهمترین مولفه نظم اجتماعی و یکی از ارکان سرمایه اجتماعی محسوب میشود. اعتماد همچنین یکی از جنبههای مهم روابط انسانی و زمینه ساز همکاری میان اعضای جامعه است. مفهوم اعتماد اجتماعی از مفاهیم کلیدی جامعه شناسی بوده و از شاخصهای مهم در جامعه تلقی میشود که کاهش آن میتواند زمینه را برای رشد نا بسامانیها و بینظمیها و رشد جرائم و انحرافات در جامعه فراهم سازد. اعتماد یکی از عناصر جامعه مدنی است و میتواند به عنوان عاملی در جهت تعامل بین افراد جامعه و ارکان دولت تلقی گردد.
این پژوهش با ارائه یک مطالعه موردی از دبیران متوسطه شهر خرم آباد به تبیین جامعه شناختی میزان اعتماد اجتماعی آنان میپردازد. دادههای مورد استفاده در تحقیق بر گرفته از پیمایشی است که در نمونهایی به تعداد 310 نفر از دبیران متوسطه شهر خرم آباد به اجرا در آمده است. در این پژوهش برای طرح الگوی نظری از نظریات گیدنز، دورکیم، پاتنام، زتومکا، کلمن، وبر، ایوانز، و چلبی استفاده شده است.
یافتههای پژوهش نشان داد که میزان اعتماد اجتماعی 2/4 درصد از پاسخگویان کم، 89/0درصد متوسط و 8/6 درصد زیاد میباشد. همچنین بیشترین میزان اعتماد مربوط به اعتماد بین شخصی و کمترین میزان به اعتماد نهادی مربوط میشود. متغیرهای میزان دینداری، انسجام هنجاری و مشارکت اجتماعی تاثیر معنیداری بر میزان اعتماد اجتماعی داشتند. با استفاده از وارایانس رگرسیون خطی چند متغیره، متغیرهای مستقل مزبور، میتوان 9/27 درصد از واریانس میزان اعتماد اجتماعی را توضیح داد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Social factors affecting the level of social trust, high school teachers in Khorramabad
نویسنده [English]
- abolfazl zolfaghari